www.ipfon.pl Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Piątek, 22 Wrzesień 2023, 20:04:56
Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja

Aktualności:

Start  »  Kategoria ogólna  »  Propozycje, czyli co poprawić albo czego brakuje w IPFON  »  Inne  »  Wątek: Dlaczego Ipfon każe nieustannie nabijać konto na którym są środki?
Strony: [1] 2
Wyślij ten wątek Drukuj
Autor Wątek: Dlaczego Ipfon każe nieustannie nabijać konto na którym są środki?  (Przeczytany 35288 razy)
GARNET
Newbie
*

GARNET

« : Poniedziałek, 02 Czerwiec 2008, 21:40:25 »

Prowadzę spór z Ipfon o to, ze podobnie jak pazerni oparatorzy GSM każą nieustannie doładowywać konto, przez co na koncie gromadzą się wciąż nowe środki, zamiast pobrać sobie z konta pieniądze na prowadzenie swej działalności którą Ipfon wycenia na 10 zł /mc.
Po co wypisują bzdury, że w Ipfon nie ma abonamentu?
Może i wszystkie pieniądze przeznaczone są na rozmowy, ale czym jak nie abonamentem nazwać wymuszanie ciągle nowych wpłat na konto Ipfon w sytuacji, gdy na koncie jest nadmiar środków?
Podobnie postępują w Polsce pazerni operatorzy GSM dla kont PrePaid.
Dzieje się tak tylko w Polsce, bo w żadnym kraju w którym byłem nie ma takiego obowiązku!
Wiele lat temu założyłem konto VoIP SIP w Sipphone, na które wpłaciłem $10 USD na rozmowy.
Po 6 latach nadal mam w Sipphone czynne konto na którym zostało mi jeszcze parę dolarów których nie przegadałem.
Jest wiele uczciwych firm Voip o podobnym profilu, gdzie klienta szanują i traktują uczciwie i gdzie nie każą ciągle doładowywać konta.
Tak jest w UK, w Niemczech i u wielu innych operatorów, którzy uczciwie zarabiają pieniądze.
Kiedy wreszcie będzie tak również w Polsce?
Proszę dopisywać się do wątku to może wtedy Ipfon pójdzie po rozum do głowy.
Niech Ipfon pobierze sobie należne pieniądze z konta na którym są środki i nie każe nam nieustannie nabijać kont , niech Ipfon przestanie wymuszać na klientach gromadzenie środków na swoim koncie w sytuacjach gdy absolutnie nie ma takiej potrzeby
Zgłoś do moderatora   Zapisane
adamski
Jr. Member
**

IPFON , O2 , 3

« Odpowiedz #1 : Poniedziałek, 02 Czerwiec 2008, 21:56:16 »

bo taki jest regulamin

jak sie nie podoba to zmien na konkurencje i tyle co mam do powiedzenia

specjalista ds. VOIP

TECH Company
kangyooni
Full Member

« Odpowiedz #2 : Poniedziałek, 02 Czerwiec 2008, 23:05:42 »

Przy "normalnym" używaniu, kiedy wydajesz te kilka-kilkanaście zł miesięcznie, wszystko jest OK. Mnie osobiście nie doskwiera jak dotąd to ograniczenie.

Natomiast niezła jazda zaczyna się, gdy nie korzystamy z konta jakiś czas - przypomina mi się film "Dług"   Np. założyłem konto bratu - trafił się fajny numer. Doładowałem 10zł, niech ma... przedłużał się zakup bramki, teraz bramka chodzi jałowo od ponad 2 miesięcy, bo rezygnacja z TP SA jest w trakcie. I co się okazuje - będzie musiał doładować przynajmniej jeszcze ze 3x10zł, żeby to działało. Czyli początek faktycznie niezbyt miły.

Inne podejście prezentuje np. Freeconet, gdzie jest stała opłata (chyba 1.90/mies) ale jest to kwota, która przepada. W Ipfonie nie przepada przy "normalnym" używaniu
bas
Full Member

« Odpowiedz #3 : Wtorek, 03 Czerwiec 2008, 00:28:50 »

Ale w czym problem? Doładuj sobie za 100zł i będziesz miał spokój. Mojego prywatnego konta ipfon używam naprawdę sporadycznie, założyłem je 2007-12-26, dzwonię z niego głównie do kumpla w USA i we Francji, obecnie konto jest ważne do 2009-04-26 czyli jeszcze prawie rok, a to historia zasileń:
Tytuł   Data   
Karta 50   2008-03-13 15:51   
Karta 50   2007-12-27 02:39   
Karta 25   2007-12-26 03:56   
0.74   Wartość doładowania: 10 MINUT GRATIS, Okres Ważności: 1 miesiąc
na tą chwilę zostało mi 16.37 brutto.
Nie wiem co Ty robisz z tym kontem, ale wydaje mi się, że marudzisz.

Pozdrawiam BAS
erd
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4 : Wtorek, 03 Czerwiec 2008, 12:27:40 »

Wiadomo, jeden wolalby placic 1,90 zl za "utrzymanie numeru", a inny wolalby nie placic nic, ale doladowywac co jakis okreslony czas. Wszystko zalezy ile klient wykorzystuje na rozmowy, jak wcale nie dzwoni albo prawie wcale to woli dac te 1,90zl, a jak wiecej to placi jedynie za romowy. Jedyna mozliwosc zeby dogodzic wszystkim to ani nie placic "za utrzymanie numeru" ani nie byc zobowiazanym do doladowywania konta ze wzgledu na okres waznosci. Tylko operator pewnie placi za pule numerow jaka udostepnia klientom i nie mialby zadnych profitow z takich "zamrozonych" numerow. Zreszta mozliwosc odbierania polaczen czy tez posiadania telefonu ktory moze zadzwonic tez jest w pewien sposob usluga i dziwne by bylo gdyby bylo to calkowicie darmowe. Spotkalem sie z tym ze srodki nie sa wykorzystywane w pelni, a trzeba doladowac, bo termin mija, wiec ewentualnie mozna by bylo np zrobic ten okres waznosci dluzszy np. 100zl - 18mies czy cos w tym stylu.
GARNET
Newbie
*

GARNET

« Odpowiedz #5 : środa, 25 Czerwiec 2008, 00:02:29 »

Widać, że część osób nie czyta ze zrozumieniem.
Wiadomo, że każdy ma jakieś koszty.
W Polsce koszty zarówno pracy jak i prowadzenia działalności są na tle innych krajów wyjątkowo wysokie.
Dlatego nic dziwnego , że IpFon ma koszty.
Chodziło mi jednak o to, żeby w sytuacji gdy na koncie nieustannie "gromadzą" się środki, Ipfon pobierał należne opłaty z konta.
U mnie stytuacja jest taka, że mam wiele telefonów zarówno komórkowych jak i stacjonarnych u różnych dostawców.
Jak chyba każdy w Polsce staram się rozmawiać oszczędnie,
dlatego staram się rozmawiać przez operatora u którego rozmowy są tańsze, bo na "szastanie" pieniędzmi mnie nie stać.
Ipfon do najtańszych operatorów nie należy.
Doszło do sytuacji, że na koncie Ipfon mam już sporo nagromadzonych pieniędzy których nie "przegaduję" a mimo to Ipfon wciąż każe doładowywać konto.
Dlatego zasadnicze pytanie mojego wątku było: 
Dlaczego Ipfon nie pobierze należnych sobie środków z konta klienta na którym każe te środki nieustannie gromadzić?
Czyjaś porada że tak mają w regulaminie jest śmieszna,
bo akurat ten własnie regulamin próbuję z wspólnie z Waszą pomocą zmienić.
Liczyłem na zrozumienie problemu a czytam, że ktoś radzi mi zmienić operatora a ktoś inny napisał, że doładowuje sobie konto co miesiąc po 50 zł i ma to w .....
Mnie akurat nie jest to wszystko jedno, bo mnie nikt za darmo nie płaci.
Gdyby było wszystko jedno to pies by ogonem szczekał.
Liczyłem na szersze poparcie bo wtedy Ipfon regulamin by zmienił.
Ipfon na mojej propozycji nie by nie stracił, za to klienci z pewnością byli by bardziej zadowoleni.
Po lekturze tylko paru powyższych postów zaczynam jednak rozumieć, dlaczego w Polsce jest taka bieda i dlaczego 3 mln ludzi musiało z Polski wyjechać za pracą.
Dopóki ludzie w tym kraju nie przejrzą na oczy i nadal będą pozwalać się wszystkim dookoła okradać to nie prędko będzie tu lepiej.
erd
Jr. Member
**

« Odpowiedz #6 : środa, 25 Czerwiec 2008, 00:49:10 »

Utrzymuje to co napisalem wyzej. Sa operatorzy ktorzy pobieraja oplate za "numer" (wiec i tak po ilustam miesiacach kasa na koncie sie skonczy) a sa i tacy, ktorzy nie pobieraja takiej oplaty, ale wymagaja okresowego doladowania (jak w telefonie na karte). Ja uwazam ze jest to uklad czysty. Mozesz miec oczywiscie inne zdanie, ale prawda jest taka, ze czym innym jest zarabianie na usludze, a zupelnie czym innym okradanie. Chyba nie uwazasz, ze ktos da Ci ot tak numer na ktorym bedziesz mogl odbierac polaczenia przez np 100 lat za darmo, bo przyniosloby to straty dla operatora.

Jak juz probowalem wytlumaczyc - jedni wola placic za numer i nie dzwonic np wcale, a inni dzwonia sporo i nie placa za ten numer, a jedynie za wykonane polaczenia. Wystarczy odpowiedziec sobie co jest w danej sytuacji potrzebne i wtedy wiadomo jakiego operatora wybrac.

Dlaczego Ipfon nie pobierze należnych sobie środków z konta klienta na którym każe te środki nieustannie gromadzić?
Co chcesz przez to powiedziec? Czy chodzi o sciaganie oplaty za posiadanie numeru? Czy o jakie pobieranie srodkow, bo nie rozumiem?

Dopóki ludzie w tym kraju nie przejrzą na oczy i nadal będą pozwalać się wszystkim dookoła okradać to nie prędko będzie tu lepiej.
Odpowiem rowniez tak ogolnie. Myslisz, ze gdyby ilestam osob wyrazilo swoja opinie, ze woli np placic za numer co miesiac zamiast doladowywac konto co okreslony czas to operator sie podporzadkuje i tak zrobi? Nigdzie i nigdy tak nie bedzie, bo to zalezy tylko i wylacznie od kalkulacji operatora, czy mu sie to oplaci (ilustam klientow odejdzie, zysk spadnie, ale np i tak nie o tyle jakby zmienil ten regulamin). Jeszcze nie widzialem operatora, albo kogokolwiek swiadczacego uslugi za darmo, tak jak i Ty za darmo nie pracujesz ani Twoj pracodawca nie wyplaca Ci wynagrodzenia za darmo...
karols
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Czwartek, 10 Lipiec 2008, 10:46:47 »

Prowadzę spór z Ipfon o to, ze podobnie jak pazerni oparatorzy GSM każą nieustannie doładowywać konto, przez co na koncie gromadzą się wciąż nowe środki, zamiast pobrać sobie z konta pieniądze na prowadzenie swej działalności którą Ipfon wycenia na 10 zł /mc.
[...]
Niech Ipfon pobierze sobie należne pieniądze z konta na którym są środki i nie każe nam nieustannie nabijać kont , niech Ipfon przestanie wymuszać na klientach gromadzenie środków na swoim koncie w sytuacjach gdy absolutnie nie ma takiej potrzeby

Czy chodzi o to żeby ipfon, zamiast wymogu doładowania co miesiąc 10 zł, pobierał co miesiąc z konta 10 zł?

Przecież to by było gorsze rozwiązanie. Tak czy siak co miesiąc wydasz 10 zł, ale przy obecnym rozwiązaniu te 10 zł nie przepada, tylko możesz je wydzwonić.

Hmmmm, ciekawą opcją byłaby możliwość przeksięgowania tego twojego nadmiaru środków na czyjeś inne konto. Ipfonowi to chyba wszystko jedno kto wydzwoni te środki, a ty mógłbyś sprzedać komuś nadmiar. Zapewne przy przychylności bok-u dałoby się to zrobić.
psiwek
Global Moderator
Hero Member

« Odpowiedz #8 : Czwartek, 10 Lipiec 2008, 11:38:32 »

Zapewne przy przychylności bok-u dałoby się to zrobić.

W tym przypadku nasza przychylność była ogromna

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
GARNET
Newbie
*

GARNET

« Odpowiedz #9 : Czwartek, 24 Lipiec 2008, 01:45:48 »

Ponieważ większośc osób najwyraźniej nie rozumie o co mi chodzi, wyjaśnię po raz n-ty najbardziej jasno i prosto jak tylko potrafię:
Chodzi mi o to, żeby IpFon pobrał sobie nalezne środki z mojego konta w IpFon na którym nagromadziłem już tyle kasy, że do końca życia jej przegadam.
Jak na razie nadal jestem wciąż zmuszany co miesiąc doładowywać konto i nie ma to dla mnie znaczenia, czy wpłacam do IpFon po 10 zł za 1 mc. czy 100 zł za rok z góry. Otóż NIE CHCIAŁBYM NIC WPŁACAC, bo na koncie w IPFON mam już uzbieraną górę pieniędzy! Niech IPFON sobie z tej górki pobiera!
Jeżeli ktoś nadal tego nie rozumiem to nie mam już siły tłumaczyć tego samego znowu po raz kolejny.
Panu Dyrektorowi Pionu Rozwoju Ipfon Przemysławowi Siwkowi gratuluję poczucia humoru Ironię wyczułem i publicznie na tym forum oświadczam, że jako klient biznesowy jestem gotowy zrezygnować ze wszystkich posiadanych w IpFon numerów zamiejscowych, o ile IpFon zrealizuje i wprowadzi w życie ku wygodzie użytkowników moje 2 propozycje, które ponawiam bezskutecznie od kilku lat a mianowicie:
1. Umożliwienie płatności SMS,
2. Pobieranie środków z konta, zamiast zmuszania użytkowników do ciągłego doładowawania konta co miesiąc lub co rok - jak kto woli przez co tworzy się niepotrzebne "górki" i martwe nadwyżki finansowe na kontach.
Nie rozumiem czemu i komu ma służyć wymuszanie wciąż nowych, zupełnie niepotrzebnych kolejnych doładowań i nie rozumiem dlaczego Ipfon nie chce sobie pobierać pieniędzy z konta w sytuacji takiej jak moja, gdy jako użytkownik i klient biznesowy proszę i od lat dopominam się o to, niestety jak do tej pory wciąż bezskutecznie: NIECH SOBIE IPFON POBIERA Z MOJEGO KONTA CO MIESIĄC po 10 zł i niech IpFon da mi Święty Spokój, żebym tylko nie musiał nadal konta doładowywać co miesiąc w nieskończoność!
Pozdrawiam
adaman
Newbie
*

« Odpowiedz #10 : Czwartek, 24 Lipiec 2008, 11:52:25 »

Witam
ja rozumiem o co koledze chodzi. Robi się z tego pseudo-abonament, pod warunkiem, że nie wykorzystujemy środków (prawie) w całości w okresie ważności konta.
Ale czy rozwiązanie proponowane przez kolegę nie mija sie z ideą pre-paid?
Przecież te pieniądze, które wpłacasz idą w całości na rozmowy. I teraz, według Ciebie, IPFON ma pobrać 10zł i gdzie je przelać? Na Twoje konto z powrotem? Dać je Tobie na rozmowy? Jakby to był abonament (jakiś mix) to się całkowicie zgadzam, niech pobierają ze środków zgromadzonych na koncie.
Wpłacasz 10 zł po to, aby przedłużyć ważność konta. Może jeśli są środki na koncie, powyżej 10zł, to IPFON pownien automatycznie przedłużyć ważność konta o kolejny miesiąc? I tak kiedyś te środki wydzwonisz i tak doładujesz, więc nikt nie będzie stratny.

pozdrawiam

AdAmAn
karols
Newbie
*

« Odpowiedz #11 : Czwartek, 24 Lipiec 2008, 17:09:42 »

Jak na razie nadal jestem wciąż zmuszany co miesiąc doładowywać konto i nie ma to dla mnie znaczenia, czy wpłacam do IpFon po 10 zł za 1 mc. czy 100 zł za rok z góry. Otóż NIE CHCIAŁBYM NIC WPŁACAC, bo na koncie w IPFON mam już uzbieraną górę pieniędzy! Niech IPFON sobie z tej górki pobiera!

Czyli raz byś chciał, żeby był wymóg dopłaty co miesiąc 10 zł (jak miałeś puste konto), a innym razem byś chciał, żeby zamiast wymogu dopłaty pobierali sobie co miesiąc z konta 10 zł. Zdecyduj się na jedną opcję. Już tłumaczyłem dlaczego obecne rozwiązanie jest lepsze dla użytkowników.

Jeśli ciągle masz tą górę kasy, to mogę od ciebie kupić 50 zł za, powiedzmy, 40 zł Dlaczego taniej? Bo normalne doładowanie składa się z kasy i przedłużenia konta, kasa dla mnie, przedłużenie dla ciebie.

1. Umożliwienie płatności SMS,

Nieopłacalne, chyba że sms za 10 zł doładowywałby konto o 5 zł.
GARNET
Newbie
*

GARNET

« Odpowiedz #12 : Czwartek, 31 Lipiec 2008, 14:35:31 »

Chciałbym jedynie, żeby IpFon dał mi swięty spokój!
Mają od cholery mojej kasy, której nie przegaduję i wołają ciągle o więcej i więcej!
Nie widzę żadnego sposobu żeby z IpFon wycofać pieniądze.
W IpFon nie ma możliwości aby przelać pieniądze z konta na inne konto.
Od wielu miesiecy szukam bezskutecznie kogoś chętnego na swoje miejsce,
komu mógłbym przekazać wszystkie spoje minuty i wszystkie pieniądze jakie mam w IpFon razem z numerami.
Jak na razie takiego głupiego jeszcze nie znalazłem.
Większość ludzi od dawna dzwoni głównie na komórki.
Z tego samego powodu korzystam z IpFon sporadycznie.
Własnie dostałem z IpFon kolejne wezwanie do doładowania konta,
Góra pieniędzy jakie mam w IpFon urośnie jeszcze bardziej.
2.
W EasyCall od dawna można doładować konto SMS.
SMS za 9zł + VAT z każdej sieci doładowuje konto do 1 godziny i 40 minut i dodatkowo przedłuża waznośc konta o 30 dni.
To wspaniałe rozwiązanie! (nie tylko dla mnie), bo w ten sposób doładowuję konto z którejś sieci komórkowej gdzie mam najwięcej środków.
Z tego co wiem korzysta z tego ułatwienia wiele osób.
IpFon niestety broni się przed tym uparcie.
Pozdrawiam
bas
Full Member

« Odpowiedz #13 : Czwartek, 31 Lipiec 2008, 15:24:21 »

Od wielu miesiecy szukam bezskutecznie kogoś chętnego na swoje miejsce,
komu mógłbym przekazać wszystkie spoje minuty i wszystkie pieniądze jakie mam w IpFon razem z numerami.
Jak na razie takiego głupiego jeszcze nie znalazłem.

Jako tutejszy głupek zgłaszam się na ochotnika, chętnie przyjmę takie konto ze środkami do wygadania za free:)

A tak poważnie jeśli chcesz pozbyć się środków to mogę dać Ci 50%(mniej więcej po tyle kupuję na allegro doładowania simplusa teleprzelewem dla mojej Pani) wartości jeśli ipfon przesunie je na moje konto billingowe bez przedłużania ważności konta.

Pozdrawiam BAS
GARNET
Newbie
*

GARNET

« Odpowiedz #14 : Czwartek, 31 Lipiec 2008, 15:56:05 »

Dziękuję za propozycję, gdy mnie bieda przycisnie to może skorzystam lub wystawię na Allegro.
W SimPlusie przełużam swoje konta za 5 zł o 33 dni
( 3 dni wychodzące + 30 odbieranie )
Pozdrawiam
Strony: [1] 2
Wyślij ten wątek Drukuj
Start  »  Kategoria ogólna  »  Propozycje, czyli co poprawić albo czego brakuje w IPFON  »  Inne  »  Wątek: Dlaczego Ipfon każe nieustannie nabijać konto na którym są środki?
Skocz do:  

ipfon jest czołowym polskim operatorem telefonii internetowej VoIP oraz dostawcą usługi fax to mail, a także usługi wysyłania faxów przez internet oraz masowej wysyłki faxów.
ipfon oferuje tanie rozmowy telefoniczne oraz wiele udogodnień i innowacyjnych usług dla klientów indywidualnych i biznesowych.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.