Witam,
to akurat nie będzie prośba o pomoc, a opis moich doświadczeń związanych z wysyłaniem faksów przez VoIP i prośba o ewentualne podzielenie się Waszymi.
Tyle się naczytałem na tym i innych forach o tym, że wysyłanie faksów przez VoIP to raczej nie działa... No i dzisiaj podłączałem IPFON-a znajomemu w firmie (Neostrada, bramka Vigor 2700 VG). Ma telefon z faksem, to sobie sprawdziłem jak to jest z tymi faksami. Wysłałem faks od znajomego - po VoIP-ie - na swój numer fax2email w IPFON-ie (który korzystając z promocji

specjalnie sobie w tym celu założyłem) - doszedł bez zarzutu. W drugą stronę (z web2fax na numer VoIP-owy znajomego) także. Tyle tylko że transmisja faksu trwała wyraźnie dłużej niż przy wysyłaniu go z web2fax na numer TPSA. Byłem mile zaskoczony pamietając o tym wszystkim, co na ten temat czytałem...
Nie miałem pod ręką żadnego drugiego faksu na fizycznej linii PSTN, żeby sprawdzić jak to będzie w takiej sytuacji, ale myślę że chyba wyniki nie powinny zbytnio odbiegać od przypadku wysyłania na numer faksowy w IPFON-ie? W końcu tak czy tak to leci przez VoIP-a...