www.ipfon.pl Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Poniedziałek, 14 Październik 2024, 22:02:00 pm
Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja

Aktualności:

Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  VoIP  »  Wątek: Kilka pytań w sprawie konferencji
Strony: [1] 2
Wyślij ten wątek Drukuj
Autor Wątek: Kilka pytań w sprawie konferencji  (Przeczytany 47432 razy)
mtkk
Newbie
*

« : Czwartek, 28 Marzec 2013, 15:48:36 pm »

Witam serdecznie.
Dopiero co rozpoczynam korzystanie z usług IPFON'a i napotkałem pewne problemy o które chciałbym spytać.
1) Czy istnieje możliwość wyłączenia PINu do pokoju konferencyjnego?
2) Czy łącząc się z pokojem konferencyjnym poprzez program w komputerze mogę w jakiś sposób dodać numer z "pauzą"? Chodzi o to że w komórce mogę dodać <nr_pokoju>p<PIN> i wtedy np.
starsza wiekiem osoba nie musi się przejmować PINem dopóki go nie zmienię. A czy można to tak rozwiązać w jakimś programie VOIPowym?
3) Czy można zarządzać konferencją inaczej niż poprzez stronę. Chodzi o dodawanie bądź wyciszanie użytkowników?
4) Apropo pyt. 3 czy mogę utworzyć konto użytkownika który będzie mógł zalogować się do panelu IPFON ale tak żeby miał dostęp tylko do zarządzania pokojem konferencyjnym?

Ciekaw jestem również czy istnieje opcja aby filtrować numery które moga się wdzwonić do pokoju konferencyjnego?
« Ostatnia zmiana: Sobota, 30 Marzec 2013, 11:22:48 am wysłane przez mtkk » Zgłoś do moderatora   Zapisane
psiwek
Global Moderator
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Wtorek, 02 Kwiecień 2013, 13:58:59 pm »

ad. 1 w tej chwili nie, ale jeśli jest taka potrzeba to możemy zastanowić się i coś z tym zrobić, np. ustawienie PIN na 0000, mogłoby oznaczać iż pokój jest bez PINu,

ad. 2 nie znam takiej możliwości w softphone'ach,

ad. 3 nie

ad. 4 można przypisać w ustawieniach konferencji użytkowników, którzy po zalogowaniu się do panelu klienta jako użytkownicy a nie jako admin, będą mogli zarządzać pokojem konferencyjnym. Najpierw jednak admin musi przydzielić danemu użytkownikowi (użytkownicy -> ustawienia -> uprawnienia) prawo "dostęp do konferencji".

ad. 5 można filtrować numery poprzez użycie dostępnych blokad, należy stworzyć własną regułę dla poł. przychodzących i włączyć ją dla danej konferencji.
Zgłoś do moderatora   Zapisane

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
mtkk
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Czwartek, 04 Kwiecień 2013, 11:00:59 am »

Jeśli udałoby się ustawić takie cztery zera jako NULL to byłoby super.
Sterowalibyśmy dostępem przez blokady a starsze osoby na telefonach nie musiałyby wstukiwać PINu. Do tego skoro nie mam jak zaprogramować numeru razem z PINem w Softphonach to zdjęcie blokady również rozwiązywałoby problem.
psiwek
Global Moderator
Hero Member

« Odpowiedz #3 : Środa, 10 Kwiecień 2013, 14:09:43 pm »

Zrobione.

Ustawienie kodu dostępu (PINu) w pokoju konferencyjnym jako 0000, oznacza iż, dostęp do konferencji jest otwarty dla wszystkich i nie trzeba podawać PINu.

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
mtkk
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Czwartek, 25 Kwiecień 2013, 14:44:36 pm »

Chciałbym zapytać o jeszcze jedną kwestię apropo tej odpowiedzi:
ad. 4 można przypisać w ustawieniach konferencji użytkowników, którzy po zalogowaniu się do panelu klienta jako użytkownicy a nie jako admin, będą mogli zarządzać pokojem konferencyjnym. Najpierw jednak admin musi przydzielić danemu użytkownikowi (użytkownicy -> ustawienia -> uprawnienia) prawo "dostęp do konferencji".

Jak moge stworzyć takich użytkowników? Gdy próbuję dodać nowego to użytkownik nie jest tworzony a otrzymuję komunikat o zamawianiu usług. Czy chodzi o to że każdy użytkownik musi mieć przypisany numer?
psiwek
Global Moderator
Hero Member

« Odpowiedz #5 : Piątek, 26 Kwiecień 2013, 13:09:58 pm »

Każdy użytkownik jest jakby odrębnym telefonem, nie ma u nas użytkownika bez usług.

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
lamel997
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Niedziela, 05 Maj 2013, 11:20:25 am »

Ciąg dalszy pytań:
1. Dlaczego podczas konferencji, mimo możliwości wdzwaniania się do pokoju, nie widać uczestników konferencji?
2. Czy jest problemem ustawienie dwóch konferencji (dla dwóch numerów ) na jednym łączu internetowym?
3. Czy planowane jest ustawienie aplikacji, strony umożliwiającej obsługę działającej usługi bez jej konfigurowania np. tylko konferencja?
4. Jak wyeliminować ogromne opóźnienia w aktualizacji stanu poszczególnych użytkowników konferencji (jeżeli w ogóle są widoczni)? W skrajnych przypadkach trwa to kilka minut!!! Dłużej niż udział np. zadjąc pytanie. (Koszmar)

Czy ipfon zmierza w kierunku profesjonalnego usługodawcy czy to tymczasowa wersja beta?
psiwek
Global Moderator
Hero Member

« Odpowiedz #7 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 09:16:03 am »

ad. 1 - to chwilowy problem, który został już naprawiony.

ad. 2 - z naszego punktu widzenie nie ma problemu, pytanie jest tylko o szerokość faktycznego pasma po stronie klienta, na jedną rozmowę dobrej jakości potrzeba ok. 110 kbps pasma zarówno upstream i downstream,

ad. 3 - po proszę o uszczegółowienie co się kryje pod tym punktem

ad. 4 - nie zaobserwowaliśmy nigdy problemów z aktualnością listy uczestników, odpowiada za to skrypt ajax, wiec być może jedt to jakiś problem po stronie danej przeglądarki, itp - proszę o więcej szczegółów (jaka przeglądarka, ilu uczestników, itp.)

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
gskjlcj
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 13:14:48 pm »

ad.1: - nadal nie działa.
dziś  próbowałem zalogować się do pokoju konferencyjnego z kilku numerów jednoczesnie. Nadal nie wiedać nikogo zalogowanego do pokoju z poziomu strony www.
Więc błąd nie został usunięty.

Dodatkowo pytanie: - jak mogę się wdzwonić do pokoju konferencyjnego z poziomu x-lit'a skoro mam tylko jeden numer miejscki przypisany do pokoju konferencyjengo ?

pozdrawiam

TW
psiwek
Global Moderator
Hero Member

« Odpowiedz #9 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 15:20:44 pm »

ad. 1 sprawdzałem i wg mnie działa poprawnie, jeśli jest problem proszę o podesłanie zgłoszenia do BOK z podaniem nr pokoju konferencyjnego, przeglądarki internetowej z której korzystasz oraz informacji czy logujesz się jako administrator czy jako użytkownik

ad. 2 numer przypisany do konta SIP które jest zalogowane na Xlite jest potrzebny tylko do tego aby móc dodzwonić się do Xlite, jeśli z Xlite są wykonywane tylko poł. wychodzące, to do takiego konta nie musi być przypisany żaden numer, wystarczy tylko iż będzie ten numer ustawiony do prezentacji połączenia.

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
lamel997
Newbie
*

« Odpowiedz #10 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 20:13:23 pm »

Kontynuując pytania:

ad 1 Widać "wdzwonionych"!!

ad 2 pasmo (speedtest net) nie niżej niż 2 Mb/s down i 350 kb/s up, więc raczej wystarczy ?

ad 3 dotyczy pośrednio pytania 4 opóźnienia są bardzo irytujące, wręcz czynią konferencję tylko jednokierunkową, udzielanie głosu uczestnikom w przeglądarce pokazuje się po zbyt długim czasie, również samo udzielenie głosu odbywa się z opóźnieniem
stąd myśl o prostym panelu dla moderatora konferencji

cd ad 4 opóźnienia są różne i jak to bywa pojawiają się w trakcie konferencji, a w trakcie testów niekoniecznie

Przeglądarki testowane: chrome i IE na windows XP, safari na osx
Ilość uczestników max 10, spowolnienia już przy wdzwonionej jednej osobie (drugą jest faktyczna konferencja)
psiwek
Global Moderator
Hero Member

« Odpowiedz #11 : Wtorek, 07 Maj 2013, 14:03:49 pm »

ad. 2 jeśli upload nie spada nigdy poniżej 350 kpbs to powinny się zmieścić 2 rozmowy

ad. 4 sprawa opóźnień została namierzona, jednak nie mamy na teraz gotowego rozwiązania, opóźnienia są wynikiem uruchamiania w tym samym czasie większej liczby konferencji i aktualizowanie stanu pokojów konferencyjnych powoduje powstawanie tych opóźnień. Na szybko to zmniejszymy częstotliwość odświeżania (co 5 sek.), co paradoksalnie powinno spowodować poprawę. Poproszę o informację po najbliższym czwartkowym wieczorze jak się to zachowywało.

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
lamel997
Newbie
*

« Odpowiedz #12 : Wtorek, 07 Maj 2013, 18:00:51 pm »

Przy najbliższej sposobności sprawdzę i nie omieszkam poinformować o efektach.
mtkk
Newbie
*

« Odpowiedz #13 : Środa, 12 Sierpień 2015, 15:54:49 pm »

Zwg na temat pomyślałem że dopiszę tutaj problem.
Wygląda na to że nie działa domyślne wyciszenie użytkowników konferencji prócz admina.
Chciałbym również zapytać czy jeśli jako numer moderatora podałem numer pokoju konferencyjnego to wtedy połączenie z aplikacji z komputera będzie traktowane jako moderator?
mtkk
Newbie
*

« Odpowiedz #14 : Piątek, 21 Sierpień 2015, 13:07:52 pm »

Sprawdziłem
Wyciszanie użytkowników działa tylko źle jest wyświetlana informacja o tym.
Gdy z założenia wyciszam wszystkich to mimo wszystko po połączeniu mam aktywną opcję "wycisz" zamiast "Udziel głosu". Może dałoby sie to poprawić ponieważ niepotrzebnie wprowadza to w błąd
Strony: [1] 2
Wyślij ten wątek Drukuj
Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  VoIP  »  Wątek: Kilka pytań w sprawie konferencji
Skocz do:  

ipfon jest czołowym polskim operatorem telefonii internetowej VoIP oraz dostawcą usługi fax to mail, a także usługi wysyłania faxów przez internet oraz masowej wysyłki faxów.
ipfon oferuje tanie rozmowy telefoniczne oraz wiele udogodnień i innowacyjnych usług dla klientów indywidualnych i biznesowych.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.