Gdy ipfon wprowadzi obowiązek wskazywania swojej prawidłowej lokalizacji i wszystkie numery skrócone będą prawidłowo łączone, to dopiero będzie mógł się ubiegać o określenie "telefonia stacjonarna" , a następnie o możliwoiść przenoszonia numerów z innych telefoni stacjonarnych (takich monopolistycznych też

).
Czy na uzasadnienie Twojej wypowiedzi mozesz przytoczyc jakis konkretny zapis prawa, czy sa to tylko Twoje spekulacje?
Bo wg mojej wiedzy na pewno wiadomo tylko tyle (zob. watek "Zestawienie propozycji" o poziom wyzej - tam tez jest mowa o przenoszeniu numerow)
1) UKE dopuszcza mozliwosc przenoszenia numerow do operatorow VoIP, stwierdzajac na swoich stronach (
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead01&news_cat_id=273&news_id=1610&layout=3&page=text) co nastepuje:
W związku z tym na obecnym etapie nie ma podstaw do stwierdzenia, że na dostawcach VoIP spoczywa prawny obowiązek przyjęcia abonenta z numerem. Natomiast dostawcy ci mają uprawnienia w tym zakresie. Jeśli potrafią to zorganizować i wykonać to dawca numeru nie może się temu przeciwstawić.
2) Jak wynika z wypowiedzi przedstawiciela IPFON w tymze samym watku, o ktorym wspominam powyzej, operatorzy stacjonarni dosc mocno sprzeciwiaja sie przenoszeniu numerow do VoIP-ow, a UKE nie chce - pomimo przytoczonego powyzje stanowiska - nic w tym zakresie forsowac. Cytuje:
Byłem na spotkaniu w UKe nt. przenoszalności numerów i nie zauważyłem silnego głosu ze strony UKe w tej sprawie, gdy przedstawiciele operatorów podważali możliwość przenoszenia numerów, co więcej podważali nawet możliwość przydzielania numerów geograficznych operatorom VoIP, jeśli wg nich numerację geograficzną VoIP ma nielegalnie to tym bardziej nie ma mowy tu o przenoszalności.
Wynika z tego tyle, ze w chwili obecnej w sprawie przenoszenia numerow trwa po prostu przepychanka miedzy operatorami stacjonarnymi i VoIP-ami, ktorej efekt zalezy chyba tylko od tego, kto bedzie silniej naciskal...