www.ipfon.pl Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Sobota, 05 Październik 2024, 17:28:50 pm
Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja

Aktualności:

Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  Wątek: Połączenie dwu kont bilingowych wymaga już 200 PLN
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Autor Wątek: Połączenie dwu kont bilingowych wymaga już 200 PLN  (Przeczytany 17952 razy)
jako
Newbie
*

« : Wtorek, 08 Luty 2011, 13:46:16 pm »

W wielu miejscach tego forum można znaleźć informacje, że aby połączyć konta bilingowe albo uzyskać drugie konto SIP, należy zasilić konto jednorazową kwotą 100 PLN i zgłosić się do BOKu. Nie ma tego opisanego w cenniku, ani w regulaminie - taka nieoficjalna 'opcja'.

Wszystko wskazuje na to, że ostatnio, po cichu, stawki uległy podwojeniu. Obecnie pracownicy BOK wymagają zasilenia OBU łączonych kont po 100 PLN.

Dlatego ostrzegam tutaj na forum zwłaszcza tych, którzy chcą do ipfona przenieść kilka numerów od innego operatora. Bo może się okazać, że chcąc sensownie wykorzystać te kilka numerów, będziecie zmuszeni na starcie 'wyskoczyć' z kilkuset zł.

Ja właśnie niedawno przeniosłem do ipfona 5 numerów z TPSA - to była jedna cyfrowa linia ISDN w TPSA z tyloma numerami.
W efekcie przeniesienia dostałem jedno konto bilingowe i jedno konto SIP ze wszystkimi numerami. Problem w tym, że wiele urządzeń voip zakłada, że jedno konto SIP=1 numer. Jaki efekt? Aby sensownie używać wszystkich numerów, potrzebuję je rozdzielić pomiędzy różne konta SIP przypisane do jednego konta bilingowego. Dłuższa chwila przeglądania panelu administracyjnego, forum, wymiana maili z BOKiem, i ... opad szczęki. Aby to osiągnąć, konieczne jest zamówienie nowego numeru (w efekcie dostajemy oddzielne konto bilingowe i zbędny nam numer ipfona), doładowanie OBU kont bilingowych po 100PLN i ich połączenie. Operację należy powtórzyć tyle razy ile chcemy mieć kont SIP.

Każdy może sobie policzyć jaką ilością złotówek trzeba zasilić ipfona by rozdzielić przeniesione z zewnątrz numery do oddzielnych kont SIP.
Dlatego przestrzegam tutaj wszystkich chcących przenieść kilka numerów do ipfona, byście nie byli tak niemile zaskoczeni jak ja.
Wygląda na to, że ipfon znalazł dobrą metodę zniechęcania firm do przechodzenia do nich.
Zgłoś do moderatora   Zapisane
marjanzioro
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Wtorek, 08 Luty 2011, 14:37:45 pm »

Od co najmniej roku trzeba każde konto doładować kwotą 100 zł. Przynajmniej ja tak zrobiłem i jestem zadowolony z efektu. Całą kwotę mamy do wykorzystania na rozmowy. Mnie jako osobę prywatną nie zniechęciła ta procedura, to dla firm tym bardziej nie powinno stanowić to dużego problemu.
jako
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Wtorek, 08 Luty 2011, 14:50:08 pm »

Nigdzie na forum nie znalazłem informacji o konieczności doładowywania OBU łączonych kont. Dlatego właśnie piszę na forum - aby ci, którzy rozważali przeniesienie kilku numerów, mieli świadomość konsekwencji.
Jeśli informacje, które tu podałem, już wcześniej zostały zamieszczone na forum, to przepraszam za powtórzenie.
kangyooni
Full Member

« Odpowiedz #3 : Wtorek, 08 Luty 2011, 21:03:32 pm »

Łączyłem konta jakoś rok temu i też sie naciąłem. Liczyłem że 100zł załatwi sprawe, nigdzie to nie było jasno opisane. Na dodatek, wcześniejsze środki z drugiego konta zostały na nim, z jakimś nowym numerem - po mailach też sie nie pofatygowali przenieść, bo nie. No cóż... Środki wydzwonione, ipfona już nie używam - może ktoś jest chętny na konto z 2 podobnymi numerami ze strefy 61 ważne do połowy 2020 Mrugnięcie
psiwek
Global Moderator
Hero Member

« Odpowiedz #4 : Środa, 09 Luty 2011, 12:18:17 pm »

W przypadku chęci scalenia 5 kont telefonicznych aktywnych na 5 kontach billingowych do 1 konta billingowego wymagamy zasilenia tego "głównego" konta billingowego kwotą 100 zł za każde scalane konto. W całości te środki są do wykorzystania na rozmowy.

W efekcie powstaje konto billingowe z którego rozliczają się wszystkie podłączone do niego konta telefoniczne. Przedłużanie takiego konta odbywa się na normalnych zasadach.

Jeśli ktoś przenosił 5 numerów tel. to mógł:
1. najpierw założyć sobie 5 odrębnych kont telefonicznych na 5 kontach billingowych i po przypinać sobie przeniesione numery do posiadanych już kont telefonicznych.
2. w porozumieniu z BOK po doładowaniu konta billingowego odpowiednią kwotą dołożyć sobie do tego konta następne konta telefoniczne,

ipfon nie zmusza nikogo do scalania kont.

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
jako
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Środa, 09 Luty 2011, 14:19:04 pm »

"... wymagamy zasilenia tego "głównego" konta billingowego kwotą 100 zł za każde scalane konto"

Chciałem na początek, utworzyć i scalić tylko dwa konta. I mogę z doświadczenia powiedzieć, że BOK nie informuje o konieczności zasilenia GŁÓWNEGO konta, lecz OBU scalanych kont. Cytat z maila z BOKu (małgorzata s): "Przed połączeniem wymagane jest doładowanie obydwu linii na 100 zł".

Na forum są informacje (jak się okazuje już nieaktualne), że doładować trzeba to nowe konto. Tak też zrobiłem. Aby było ciekawiej, to poprzednie konto też już w sumie zasiliłem kwotą 100zł, tylko że nie jednorazowo, bo wtedy jeszcze nie wiedziałem (bo skąd) że OBA konta będą musiały być zasilone JEDNORAZOWO po 100zł.

"Jeśli ktoś przenosił 5 numerów tel. to mógł:
1. najpierw założyć sobie 5 odrębnych kont telefonicznych na 5 kontach billingowych i po przypinać sobie przeniesione numery do posiadanych już kont telefonicznych.
2. w porozumieniu z BOK po doładowaniu konta billingowego odpowiednią kwotą dołożyć sobie do tego konta następne konta telefoniczne"

... stając się przy okazji posiadaczem pięciu dodatkowych numerów, których nie potrzebuje.

Nowy klient przechodzący do ipfon takiej wiedzy nie ma. Bo nie znajdzie jej na stronach www, FAQ ani na forum. A jeśli na forum coś znajdzie, to jest szansa, że to będzie nieaktualna informacja wprowadzająca w błąd. A w BOKu trzeba wiedzieć o co pytać. Ponieważ nie da się z BOKiem porozmawiać przez telefon, to zdobywanie takiej informacji jest wieloetapowe i czasochłonne - to co możnaby wyjaśnić w jednej rozmowie telefonicznej przeciąga się w mailowy ping-pong.

Teraz mam utworzone drugie konto bilingowe z dodatkowym numerem (którego swoją drogą nie potrzebuję, bo potrzebowałem tylko konto SIP). Doładowałem je 100zł. Obecnie BOK twierdzi, że te dwa konta zostaną scalone, jeśli doładuję konto pierwsze kolejnymi 100zł. Załóżmy że się na to zdecyduję.
Pytanie: jeśli za dwa miesiące okaże się, że potrzebuję trzecie konto SIP, to ile i gdzie mam doładować?

"ipfon nie zmusza nikogo do scalania kont"

no comment
psiwek
Global Moderator
Hero Member

« Odpowiedz #6 : Środa, 09 Luty 2011, 15:37:46 pm »

Teraz mam utworzone drugie konto bilingowe z dodatkowym numerem (którego swoją drogą nie potrzebuję, bo potrzebowałem tylko konto SIP). Doładowałem je 100zł. Obecnie BOK twierdzi, że te dwa konta zostaną scalone, jeśli doładuję konto pierwsze kolejnymi 100zł. Załóżmy że się na to zdecyduję.
Pytanie: jeśli za dwa miesiące okaże się, że potrzebuję trzecie konto SIP, to ile i gdzie mam doładować?

Doładuj "główne konto billingowe" 100 zł i napisz do bok, to podepną Ci pod nie 1 odrębne konto.

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
kud47
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Czwartek, 09 Kwiecień 2015, 18:46:19 pm »

W 2015 koszt połączenia kont nadal aktualny. 3 konta: 300zł
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  Wątek: Połączenie dwu kont bilingowych wymaga już 200 PLN
Skocz do:  

ipfon jest czołowym polskim operatorem telefonii internetowej VoIP oraz dostawcą usługi fax to mail, a także usługi wysyłania faxów przez internet oraz masowej wysyłki faxów.
ipfon oferuje tanie rozmowy telefoniczne oraz wiele udogodnień i innowacyjnych usług dla klientów indywidualnych i biznesowych.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.