www.ipfon.pl Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Poniedziałek, 28 Listopad 2022, 19:09:28
Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja
 
Aktualności:

Start  »  Kategoria ogólna  »  Propozycje, czyli co poprawić albo czego brakuje w IPFON  »  VoIP  »  Wątek: Glos HD over VoIP
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Autor Wątek: Glos HD over VoIP  (Przeczytany 16928 razy)
marlod
Jr. Member
**
Wiadomości: 55


« : Czwartek, 18 Luty 2010, 19:51:13 »

Czy Ipfon planuje wprowadzenie HD over VoIP? TP i najwiekszy konkurent na 'F' wprowadzaja juz jakosc HD glosu w swoich ofertach. Wymaga to włączenia kodeku G-722.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 18 Luty 2010, 22:56:14 wysłane przez marlod » Zgłoś do moderatora   Zapisane
psiwek
Global Moderator
Hero Member
*****
Wiadomości: 912



« Odpowiedz #1 : Piątek, 19 Luty 2010, 14:39:15 »

Ciekawa sprawa jednak na tym etapie mocno przedwczesna, gdyż kodek g.722 w praktyce byłyby tylko używany dla połączeń w ramach naszej platformy pomiędzy 2 użytkownikami, którzy podczas nawiązywania połączenia uzgodniliby taki kodek.

Każde inne połączenie wychodzące poza naszą sieć musi przejść przez PSTN a tam nie ma tego kodeka i musielibyśmy to transkodować i tak do PCM (g711) i efekt byłby pewnie gorszy niż dla połączeń z G711 na całej drodze połączenia.
Zgłoś do moderatora   Zapisane

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
marlod
Jr. Member
**
Wiadomości: 55


« Odpowiedz #2 : Piątek, 19 Luty 2010, 17:20:43 »

Dziekuje za odpowiedz! Czyli jest to kwestia dalekiej przyszlosci zanim na nowym kodeku G-722 beda pracowali wszyscy operatorzy i uzytkownicy...
Zgłoś do moderatora   Zapisane
marlod
Jr. Member
**
Wiadomości: 55


« Odpowiedz #3 : Niedziela, 28 Marzec 2010, 16:40:46 »

Widzę że w ustawieniach panelowych, pojawił się kodek G-722, a więc IPFON wchodzi oferuje HD voice? I tym się oficjalnie nie chwalicie? Ja mam Siemensa Gigaset C470 IP, ale on niestety nie obsługuje tego kodeka. Tylko baza tego telefonu obsługuje G-722. Ale czy dobrze rozumiem, iż aby korzystać z jakości HD voice obie strony rozmowy muszą mieć aktywny i używany w danym momencie kodek G-722 ?
Pozdrawiam
Zgłoś do moderatora   Zapisane
kangyooni
Full Member
***
Wiadomości: 188



« Odpowiedz #4 : Niedziela, 28 Marzec 2010, 17:02:41 »

Gdzie to widzisz? Jakoś nie mogę się doszukać...
Zgłoś do moderatora   Zapisane
marlod
Jr. Member
**
Wiadomości: 55


« Odpowiedz #5 : Niedziela, 28 Marzec 2010, 19:26:19 »

Oj chyba przesadziłem:( Wszedłem w ustawienia Siemensa C470 IP z poziomu routera (Telephony->Audio) i widzę następujące kodeki:
Dostepne:
G.711 u law
G.726
G.729
G.722

Wybrany przeze mnie został G.711 a law

Możliwe że ostatni upgrade firmware spowodował dodanie do listy tego kodeka (G.722), ale nie oznacza to że IPFON go wykorzystuje. Dobrze myslę?
Zgłoś do moderatora   Zapisane
kangyooni
Full Member
***
Wiadomości: 188



« Odpowiedz #6 : Niedziela, 28 Marzec 2010, 20:41:02 »

Tak, masz w ustawieniach, ale nie działa w ipfonie
Zgłoś do moderatora   Zapisane
raj
Jr. Member
**
Wiadomości: 70


WWW
« Odpowiedz #7 : Sobota, 06 Listopad 2010, 00:21:08 »

Ciekawa sprawa jednak na tym etapie mocno przedwczesna, gdyż [...]
Każde inne połączenie wychodzące poza naszą sieć musi przejść przez PSTN

To może wreszcie pora pomyśleć cos na temat bezpośrednich połączeń między operatorami VoIP bez pośrednictwa PSTN?
Zgłoś do moderatora   Zapisane
kacper
Newbie
*
Wiadomości: 24


« Odpowiedz #8 : środa, 10 Listopad 2010, 15:26:03 »

To może wreszcie pora pomyśleć cos na temat bezpośrednich połączeń między operatorami VoIP bez pośrednictwa PSTN?

To akurat wymyślono już dawno. Mając odpowiednią bramkę VoIP (np. popularnego Linksysa, albo Fryca) lub softphone możesz wykonać połączenie na adres SIP, np.: jurek004@sip.ipfon.pl.

Niestety większość operatorów VoIPowych, w tym Ipfon, blokuje takie połączenia przychodzące. Bo kiedy dzwonisz na numer PSTN stowarzyszony z adresem SIP, operator ma z tego kasę, a kiedy dzwonisz na adres SIP, operator nic z tego nie ma.

Z większych polskich opów ruchu przychodzącego po SIPie nie blokuje tylko Freeconet (ponoć jest to celowa polityka) i Tartel (trudno powiedzieć czy celowo czy przez przypadek).
Zgłoś do moderatora   Zapisane
join.multiply
Newbie
*
Wiadomości: 2


« Odpowiedz #9 : Czwartek, 04 Lipiec 2013, 11:53:26 »

ważna jest specyfika i parametry serwisu VoIP dostarczanych przez operatora, jednak znaczenie ma również sprzęt/oprogramowanie używane do wykonywania połączeń VoIP.
jeśli szukasz darmowego, wewnętrznego komunikatora - Join w wersji 2.0 będzie dla Ciebie odpowiednim rozwiązaniem.
już wkrótce na iTunes'ie.
śledź Join by Voipswitch nas na FB i Twitterze
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Start  »  Kategoria ogólna  »  Propozycje, czyli co poprawić albo czego brakuje w IPFON  »  VoIP  »  Wątek: Glos HD over VoIP
Skocz do:  


ipfon jest czołowym polskim operatorem telefonii internetowej VoIP oraz dostawcą usługi fax to mail, a także usługi wysyłania faxów przez internet oraz masowej wysyłki faxów.
ipfon oferuje tanie rozmowy telefoniczne oraz wiele udogodnień i innowacyjnych usług dla klientów indywidualnych i biznesowych.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.



Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines