Witam wszystkich
Od jakiegoś czasu zuważyłem, że moje konto bilingowe ma różne wartości. Chodzi o to, że po uzupełnieniu konta na kwotę 25 PLN w różnych dniach mam rózne saldo do wyorzystania na koncie. Raz to jest 20, raz 17 a raz 0 (wtedy nie można wykonac połączenia - tak jest właśnie dziś 2 lipca 2007 godz. 11:15) po czy wszystko wraca do normy.
Juz kiedys pytalem o to w BOK-u IPFON-a.
Jest to jakis problem w ich systemie zwiazany z tym, ze czasami po zakonczeniu rozmowy system nie zwraca na konto kasy, ktora jest rezerwowana w chwili rozpoczecia polaczenia. Masz w panelu klienta taka opcje - maksymalny koszt pojedynczego polaczenia - i taka kwota jest rezerwowana w chwili rozpoczecia polaczenia. Po zakonczeniu polaczenia niewykorzystana czesc tej kwoty powinna wrocic na konto, ale nie zawsze wraca. Dlatego wprowadzili "obejscie" - codziennie w nocy uruchamiaja program, ktory porownuje billingi sprawdza czy nie ma gdzies takich kwot nie zwroconych na konto klienta - jezeli sa, to je zwraca.
Nie jest to moim zdaniem eleganckie rozwiazanie, ale widocznie programisci IPFON-a nie potrafia zrobic tego lepiej...