www.ipfon.pl Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czwartek, 02 Luty 2023, 09:36:26
Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja
 
Aktualności:

Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  VoIP  »  Wątek: podlaczenie jednego konta sip w wielu miejscach na raz
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Autor Wątek: podlaczenie jednego konta sip w wielu miejscach na raz  (Przeczytany 15714 razy)
lamale
Newbie
*
Wiadomości: 10


« : Niedziela, 10 Czerwiec 2007, 08:57:17 »

witam. mam pytanko. otoz posiadam na stale podlaczony w domu router voip z ipfon dzialajacym na stale. ale ostatnio nabylem komorke nokie n....i tam jest tak aplikacja, co sie zowie FRING. bardzo fajny program, ktory jest klientem skype, msn itd, ale takze sip. po skonfigurowaniu SIP do ipfona przetestowalem, i dziala rewelacyjnie. i teraz moje pytanie: co bedzie jak bede mial wlaczony sip w komorce i na routerze w domu jednoczesnie, i np ktos do mnie zadzwoni? co wtedy? oba telefony dzwonia?
Zgłoś do moderatora   Zapisane
bombel
Administrator
Full Member
*****
Wiadomości: 168


« Odpowiedz #1 : Niedziela, 10 Czerwiec 2007, 10:45:42 »

To jedna z ciekawszych własności voipa.

Gdy masz na raz kilka urządzeń zarejestrowanych na te same konto SIP, to przy połączeniu przychodzącym będą dzwonić wszystkie urządzenia i z każdego można odebrać.

W miedzyczasie gdy ktoś inny będzie chciał się dodzwonić, to zadzwoni tylko drugi telefon (bo pierwszy gada ).

Także przy jednym telefonie "gadającym" z drugiego można wykonać połączenia.
Co więcej, połączenie pomiędzy swoimi telefonami możesz wykonać... dzwoniąc pod swój numer.
Jest to po prostu sklonowanie całej linii i oba aparaty działają jednocześnie.

Jedna uwaga jest przy rozliczeniach. W panelu IPFON24 masz pole "maksymalny koszt pojedyńczej rozmowy". Przy początku każdego połączenia ta kwota jest rezerwowana.

Tak więc jeżeli masz np. max koszt jednego połączenia 20zł , ale stan konta np 19,50zł . To wykonując połączenie z pierwszego telefonu cała kasa jest tymczasowo blokowana, więc podczas takiej rozmowy nie uda ci się zadzwonić z drugiego telefonu.
Zgłoś do moderatora   Zapisane
lamale
Newbie
*
Wiadomości: 10


« Odpowiedz #2 : Niedziela, 10 Czerwiec 2007, 11:40:58 »

nie wierze. mozna dzwonic ze swojego numeru na swoj numer? i moze jeszcze za darmo?
Zgłoś do moderatora   Zapisane
bombel
Administrator
Full Member
*****
Wiadomości: 168


« Odpowiedz #3 : Niedziela, 10 Czerwiec 2007, 12:21:08 »

No oczywiście.

Stawka jak za połączenia wewnątrz ipfon, więc 0zł0gr.
Zgłoś do moderatora   Zapisane
lamale
Newbie
*
Wiadomości: 10


« Odpowiedz #4 : Niedziela, 10 Czerwiec 2007, 13:55:17 »

musze to przetestowac, bo az wierzyc mi sie nie chce.
Zgłoś do moderatora   Zapisane
mikw
Newbie
*
Wiadomości: 10


« Odpowiedz #5 : Poniedziałek, 11 Czerwiec 2007, 10:19:39 »

Tak właśnie jest, moja mamuśka dzwoni z mojego konta do mnie przez dial-up, ona płaci koszt lokalnej, mojego konta to nie obciąża w ogóle...
Zgłoś do moderatora   Zapisane
jj456
Newbie
*
Wiadomości: 3


« Odpowiedz #6 : Czwartek, 30 Sierpień 2007, 10:26:10 »

Prosze o rade wlasnie w sprawie dzwonienia na wlasny nr z wlasnego numeru - mam skonfigurowany Express Talk i moge normalnie dzwonic ale jak dzwonie na moj wlasny nr (bramka Linksys) to po podniesieniu sluchawki polaczenie sie rozlacza

Prosze o info czy to dziala i jak to poustawiac

Pozdrawiam
Zgłoś do moderatora   Zapisane
raj
Jr. Member
**
Wiadomości: 70


WWW
« Odpowiedz #7 : Niedziela, 02 Wrzesień 2007, 15:36:52 »

No nie wiem na czym dokladnie polega Twoj problem, bo ja wielokrotnie juz dzwonilem ze swojego numeru na swoj numer i wszystko bylo OK bez jakiegos specjalnego kombinowania z konfiguracja (po prostu wszedzie byly ustawione te same parametry konta, i juz).
Zgłoś do moderatora   Zapisane
kovalluk
Newbie
*
Wiadomości: 9


« Odpowiedz #8 : Wtorek, 18 Wrzesień 2007, 12:23:00 »

Jaz zapytam troche inaczej czy ktoś testował i osiągnoł sukces w sytuacji nastepującej:
ktos dzwoni odzywa sie komp i pap2
odbieram na kompie dowiaduje sie ze to do innego domownika i pojawia sie pyt jak przekierowac dzwoniacegona tel w domu na pap2?
Zgłoś do moderatora   Zapisane
kt
Newbie
*
Wiadomości: 2


« Odpowiedz #9 : Czwartek, 31 Lipiec 2008, 17:14:14 »

To jedna z ciekawszych własności voipa.

Gdy masz na raz kilka urządzeń zarejestrowanych na te same konto SIP, to przy połączeniu przychodzącym będą dzwonić wszystkie urządzenia i z każdego można odebrać.

W miedzyczasie gdy ktoś inny będzie chciał się dodzwonić, to zadzwoni tylko drugi telefon (bo pierwszy gada ).

Także przy jednym telefonie "gadającym" z drugiego można wykonać połączenia.
Co więcej, połączenie pomiędzy swoimi telefonami możesz wykonać... dzwoniąc pod swój numer.
Jest to po prostu sklonowanie całej linii i oba aparaty działają jednocześnie.

Jedna uwaga jest przy rozliczeniach. W panelu IPFON24 masz pole "maksymalny koszt pojedyńczej rozmowy". Przy początku każdego połączenia ta kwota jest rezerwowana.

Tak więc jeżeli masz np. max koszt jednego połączenia 20zł , ale stan konta np 19,50zł . To wykonując połączenie z pierwszego telefonu cała kasa jest tymczasowo blokowana, więc podczas takiej rozmowy nie uda ci się zadzwonić z drugiego telefonu.


A czy ktoś wie ile jednoczesnych połączeń można prowadzić (przychodzących, wychodzących oraz wszystkich jednocześnie) z jednego konta SIP (jeden numer publiczny)?
Zgłoś do moderatora   Zapisane
psiwek
Global Moderator
Hero Member
*****
Wiadomości: 912



« Odpowiedz #10 : Czwartek, 31 Lipiec 2008, 19:04:27 »

A czy ktoś wie ile jednoczesnych połączeń można prowadzić (przychodzących, wychodzących oraz wszystkich jednocześnie) z jednego konta SIP (jeden numer publiczny)?

Specjalnych ograniczeń nie ma, są zdroworozsądkowe. Kilkadziesiąt tak - kilkaset jednoczesnych już pewnie nie:)
Zgłoś do moderatora   Zapisane

Pozdrawiam

Przemysław Siwek
Dyrektor Rozwoju
IPFON
janosik47
Newbie
*
Wiadomości: 8


« Odpowiedz #11 : Poniedziałek, 15 Wrzesień 2008, 22:02:40 »

A co jesli chcialbym podpiac wiele uzadzen ale kazde z osobnym loginem -  bez numeru miejskiego, tylko osobne konto SIP? probowalem utworzyc wiecej niz jednego uzytkownika ale nie udaje mi sie - zawsze zostaje przekierowany do panelu zamawiania nowych uslug, nawet jesli odepne moj miejski numer od istniejacego i dodaje do noweg podczas kreowania ....
Czy mozna utworzyc wiecej niz jedno konto SIP?
Zgłoś do moderatora   Zapisane
raj
Jr. Member
**
Wiadomości: 70


WWW
« Odpowiedz #12 : środa, 24 Wrzesień 2008, 22:34:46 »

No właśnie zdaje się że nie mozna.
Już nie pamietam od jak dawna dobijam się tu na forum, żeby to umożliwili, ale nie chcą... Smutny
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  VoIP  »  Wątek: podlaczenie jednego konta sip w wielu miejscach na raz
Skocz do:  


ipfon jest czołowym polskim operatorem telefonii internetowej VoIP oraz dostawcą usługi fax to mail, a także usługi wysyłania faxów przez internet oraz masowej wysyłki faxów.
ipfon oferuje tanie rozmowy telefoniczne oraz wiele udogodnień i innowacyjnych usług dla klientów indywidualnych i biznesowych.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.



Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines