www.ipfon.pl Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Czwartek, 09 Wrzesień 2010, 15:13:20
Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja

Aktualności:

Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  Urządzenia VoIP  »  Wątek: SpeedTouch 716v5 wifi
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Autor Wątek: SpeedTouch 716v5 wifi  (Przeczytany 634 razy)
marian_pytel
Newbie
*

« : Piątek, 12 Marzec 2010, 09:37:26 »

Witam!
Panowie zakupiłem sobie router SpeedTouch 716v5 wifi voip gdyż chciałem zrezygnować ze stacjonarnego telefonu.
W tym momencie mam internet radiowy od mojego dostawcy. W domu posiadam Airlive WL5460AP.
Z tego co wyczytałem to router speedtouch posiada port WAN do podłączenia go do internetu za pomocą ethernetu.
Od kilku godzin juz siedzę i usiłuję go skonfigurować ale nie mogę. Pytanie brzmi czy to był dobry zakup?? bo gdzies chyba wyczytałem (nie jestem pewein czy to był ten model) że nie skonfiguruję go przez wan do voipa.
Zgłoś do moderatora   Zapisane
b.b
Newbie
*

« Odpowiedz #1 : Piątek, 12 Marzec 2010, 11:29:21 »

Ze Speedtouch'em 780i w konfiguracji:

1) internet WISP ApPro 2405 + SP780i lub 2) modem TVK+SP780i nie było problemu z zalogowaniem (WAN=LAN4 + programik) i korzystaniem z VOIP;
jednak ten router musiał być odpalany jako ostatni, jeżeli pracował za innym routerem - nie zawsze odświeżał logowanie po np. braku sygnału z netu (takie zachowanie zauważyłem w czasie długich testów),
dlatego teraz odpoczywa jako trzeci rezerwowy  Płacz

tomek
marian_pytel
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Piątek, 12 Marzec 2010, 11:39:48 »

Ale mam rozumieć że połączenie telefoniczne wykonywałeś przez programik zainstalowany w systemie?? Router ten ma wbudowane voip i chciałem wykonywać połączenie przez zwykły telefon bez włączonego komputera.
b.b
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Piątek, 12 Marzec 2010, 11:48:38 »

Może niedokładnie  się wyraziłem - programik do SP780i zamienił tylko port LAN4 na WAN (oryginalnie takiego nie posiada) i umożliwił podłączenie się do netu z ominięciem wbudowanego modemu;
też używałem bez komputera - dwa aparaty tel. podpięte do dwóch portów, konta  w IPFON'ie Spoko.

tomek
« Ostatnia zmiana: Piątek, 12 Marzec 2010, 11:59:55 wysłane przez b.b » Zgłoś do moderatora   Zapisane
marian_pytel
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Piątek, 12 Marzec 2010, 14:22:03 »

No i taka mnie odpowiedź satysfakcjonuje:)
Czyli rozumiem że mam ściągnąć oprogramowanie do routera ST780WL i na bezczelnego wgrać go do mojego routera??
Na stronce
http://mirror.opensourcehub.com/pub/speedtouch/ znalazłem oprogramowanie chyba do wszystkich urządzeń SpeedTouch.

Pozdrawiam
b.b
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Piątek, 12 Marzec 2010, 17:01:50 »

namiar na plik:  http://www.pogadajmy.com.pl/st780/ plik st780wan.ini -  pytanie, czy będzie to funkcjonować z st716?  pozostaje otwarte Mrugnięcie;

* st780wan-ustaw.jpg (108.43 KB, 1280x768 - wyświetlony 60 razy.)
marian_pytel
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Piątek, 12 Marzec 2010, 17:35:57 »

a czy nie podales czasem pliku konfiguracyjnego?? bo software jest z rozszerzeniem .bin i zajmuje ok 3mb a ten co podales to jest ini o rozszerzeniu ini i zajmuje tylko 67kb??

I zasadnicze pytanie czy można śmiało ładować soft z St780 do ST716 v5?? Czy kolega  wgrywał może??
b.b
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Piątek, 12 Marzec 2010, 17:49:44 »

1.) tak, to jest właśnie plik konfiguracyjny: WAN=LAN4 - on załatwia całą sprawę obejścia modułu modemu, nie trzeba zmieniać wersji softu;
2.) działałem tylko o ile pamiętam na st780i - a jaki wpływ może mieć ten plik na st716 ... Co?;

spróbuj poszukać na forach, stronie producenta albo ... i zaskoczy Mrugnięcie

tomek
marian_pytel
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : Piątek, 12 Marzec 2010, 19:15:46 »

Znalazłem instrukcję w języku polskim dotyczącą konfiguracji tego routera. będę się z tym bawił w poniedziałek. O wynikach poinformuję.
Pozdrawiam w szczególności kol. b.b
Uśmiech
marian_pytel
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : Piątek, 12 Marzec 2010, 21:05:41 »

nie mogę znaleźć pliku konfiguracyjnego:( strona która podana jest w pdf niestety błąd 404 że nie instnieje.Smutny
Napisałem maila do sklepu c-network.pl z prośba o udostępnienie tego pliku ale wydaje mnie się że szanse są raczej nikłe na otrzymanie odpowiedzi gdyż sprzęt nie była zakupiony u nich.
marian_pytel
Newbie
*

« Odpowiedz #10 : Poniedziałek, 12 Kwiecień 2010, 14:34:11 »

Udało mi się skonfigurować ten router poprzez port wan. W tym momencie internet podłączony mam do 4 portu lan. Pozostałe 3 porty działaja jako switch, Internet rownież jest rozsyłany po wifi na domek i wszystko działa super.
Natomiast problem mam z voipem.
po konfiguracji wg. instrukcji świeci  się kontrolka od voip ready, w panelu konfiguracyjnym ST pisze że jest registered ale niestety nie działa mi telefon.
Nie wiem czego się dalej czepić?? czy powinenem mieć jakiś port odblokowany przez dostawcę?? jeżeli tak to który. Próbowałem z 2 różnymi kontami. na freconet oraz ipcall
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  Urządzenia VoIP  »  Wątek: SpeedTouch 716v5 wifi
Skocz do:  

VoIP | telefonia internetowa | tanie rozmowy | tanie połączenia