www.ipfon.pl Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Czwartek, 23 Maj 2019, 17:06:36
Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja
 
Aktualności:

Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  VoIP  »  Wątek: ipfone po stałce na Sferii.
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Autor Wątek: ipfone po stałce na Sferii.  (Przeczytany 11251 razy)
Senser
Gość
« : Wtorek, 20 Marzec 2007, 12:47:15 »

Czy ktoś może korzystał z IPfona na tej nowo oferowanej usłudze stałego dostępu do netu przez Sferię??
Rozważam zakup tej usługi, tylko nie wiem jak to będzie z VoIPem na tym...
Zgłoś do moderatora   Zapisane
jprzedworski
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #1 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 13:42:31 »

A to nie jest urządzenie z wyjściem USB? Jak do tego bramkę podłączysz?
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Apaczus
Newbie
*
Wiadomości: 32


WWW
« Odpowiedz #2 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 13:53:07 »

A to nie jest urządzenie z wyjściem USB? Jak do tego bramkę podłączysz?

Właśnie - nad tym samym się zastanawiam u klienta. Chociaż nie widziałem

Ja widzę rozwiązanie takie:
Internet Serfia RJ11 -> router (preferowany ZyXEL ) ADSL |-> telefon
                                                                                              |-> komputer
                                                                                              |-> VoIP

Tak jak to jest zrobione w Neostradzie?

Tylko nie wiem czy samo urządzenie (ten telefon) nie jest wymagany do jakiejś autoryzacji ze Sferią?

Widziałem, że kabel RJ11 dochodził do telefonu Sferii - a z niego wychodził kabel USB... No tak, ale przecież Sferia jest bezprzewodowa to jaki RJ11? Chichot

Może ktoś z fachowców rozwiąże nasze dylematy? )

Może jest jakaś przejściówka z USB->RJ45? (nie no żartuję )
Zgłoś do moderatora   Zapisane

--
Autoryzowany Partner ZyXEL
Radosław Rzążewski
biuro@arche.com.pl | http://www.arche.com.pl/
tel.22-2139292 | 0502-503-015

Pracuj zdalnie i legalnie -=- www.pracazdalna.eu
jprzedworski
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #3 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 14:02:48 »

Nie widziałem tego terminala, ale moim zdaniem, nie ma jak połączyć. To nie jest ADSL, więc te zestawy dla neostrady nie pasują. Można zrobić (technicznie) coś takiego, że USB podłączyć do kompa, tam zrobić udostępnianie internetu do sieciówki i do tej sieciówki podłączyć bramkę (jak drugi komp). Ale jak się policzy ile to prądu zużyje (komp musi być włączony 24h), to telefon ze Sferii wyjdzie taniej.
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Apaczus
Newbie
*
Wiadomości: 32


WWW
« Odpowiedz #4 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 14:04:43 »

Nie widziałem tego terminala, ale moim zdaniem, nie ma jak połączyć. To nie jest ADSL, więc te zestawy dla neostrady nie pasują. Można zrobić (technicznie) coś takiego, że USB podłączyć do kompa, tam zrobić udostępnianie internetu do sieciówki i do tej sieciówki podłączyć bramkę (jak drugi komp). Ale jak się policzy ile to prądu zużyje (komp musi być włączony 24h), to telefon ze Sferii wyjdzie taniej.

No tak właśnie jest rozwiązane u tamtego klienta. Z tym, że inaczej tego chyba nie zrobisz bo coś musi rozdzielać ten internet na sieć (w tym urządzenie VoIP)
Zgłoś do moderatora   Zapisane

--
Autoryzowany Partner ZyXEL
Radosław Rzążewski
biuro@arche.com.pl | http://www.arche.com.pl/
tel.22-2139292 | 0502-503-015

Pracuj zdalnie i legalnie -=- www.pracazdalna.eu
jprzedworski
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #5 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 14:18:35 »

Innego wyjścia nie widzę, ale ekonomicznie mi się to nie podoba. Chodzący komp, nawet bez monitora, to ze 200W. Wypasiony więcej. Czyli ze 60zł miesięcznie za prąd. A router ze 20W, tylko że chyba jeszcze nie wymyślili na USB.
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Senser
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #6 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 14:51:18 »

Tzn tak...
Chodzi mi właściwie tylko o softfona.. (X-Lite), chociaż opcja na sam tel + bramka też by było fajnie...
Dalej...
Faktycznie modem Sferii to: Modem USB AnyDATA.NET ADU-E100D i w kompa wpina się to przez USB.
Neostrada też wchodzi przez USB a jednak można :-)
Wiem, wiem że sferia to co innego...

Ale pytałem was też o jakość rozmów przez to medium (Sferię)...
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Apaczus
Newbie
*
Wiadomości: 32


WWW
« Odpowiedz #7 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 15:04:08 »

Tzn tak...
Chodzi mi właściwie tylko o softfona.. (X-Lite), chociaż opcja na sam tel + bramka też by było fajnie...
Dalej...
Faktycznie modem Sferii to: Modem USB AnyDATA.NET ADU-E100D i w kompa wpina się to przez USB.
Neostrada też wchodzi przez USB a jednak można :-)
Wiem, wiem że sferia to co innego...

Ale pytałem was też o jakość rozmów przez to medium (Sferię)...

To słuchaj - nie zastanawiaj się Zarejestruj się na razie na minimalny okres (jeżeli nie chcesz ryzykować wydatkiem i niepowodzeniem) i przetestuj. Ile to teraz jest 3 miesiące?
Zgłoś do moderatora   Zapisane

--
Autoryzowany Partner ZyXEL
Radosław Rzążewski
biuro@arche.com.pl | http://www.arche.com.pl/
tel.22-2139292 | 0502-503-015

Pracuj zdalnie i legalnie -=- www.pracazdalna.eu
Senser
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #8 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 18:50:15 »

Generalnie chodzi o to, żeby rozbić tą Sferię na dwa PC, najlepiej przez jakiś router....jeśli taki wogóle istnieje??
Kolega sprawdzał ze Skypem, mówił że jest OK.
Nie wiem, czy te "ichnie" modemy Sferii są z jakimiś kartami??
Coś jak Globtrotery?? Przecież to chodzi po GSM....
Sam nie wiem w jaki sposób zachodzi rejestracja/rozpoznanie usera w tej sieci??
Zgłoś do moderatora   Zapisane
jprzedworski
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #9 : środa, 21 Marzec 2007, 09:21:28 »

Sferia to nie GSM tylko CDMA1X. Terminal to taka płaska skrzynka z anteną, gniazdem do telefonu i portem USB - to podłączenia komputera. Tego się nie da podzielić routerem - nie słyszałem o routerze na USB. Można podzielić komputerem, w ostateczności zrobić router z jakiegoś starego kompa, byle miał sieciówkę i USB.
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Apaczus
Newbie
*
Wiadomości: 32


WWW
« Odpowiedz #10 : środa, 21 Marzec 2007, 11:02:00 »

Sferia to nie GSM tylko CDMA1X. Terminal to taka płaska skrzynka z anteną, gniazdem do telefonu i portem USB - to podłączenia komputera. Tego się nie da podzielić routerem - nie słyszałem o routerze na USB. Można podzielić komputerem, w ostateczności zrobić router z jakiegoś starego kompa, byle miał sieciówkę i USB.

Zgadzam się z przedmówcą. W zamian dostajemy cudowny serwerek linuxowy

PS: A może coś takiego: http://www.usr.com/support/9003/9003-ug/installa.htm ??
Zgłoś do moderatora   Zapisane

--
Autoryzowany Partner ZyXEL
Radosław Rzążewski
biuro@arche.com.pl | http://www.arche.com.pl/
tel.22-2139292 | 0502-503-015

Pracuj zdalnie i legalnie -=- www.pracazdalna.eu
jprzedworski
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #11 : środa, 21 Marzec 2007, 15:37:39 »

Ten router się nie nadaje. Od strony WAN ma ADSL, czyli neostrada i pokrewne. USB ma od strony LAN - można tam podłączyć kompa, ale nie Sferię.
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Senser
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #12 : Czwartek, 22 Marzec 2007, 13:33:52 »

Może się jednak coś komuś uda wyczarować??
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  VoIP  »  Wątek: ipfone po stałce na Sferii.
Skocz do:  


ipfon jest czołowym polskim operatorem telefonii internetowej VoIP oraz dostawcą usługi fax to mail, a także usługi wysyłania faxów przez internet oraz masowej wysyłki faxów.
ipfon oferuje tanie rozmowy telefoniczne oraz wiele udogodnień i innowacyjnych usług dla klientów indywidualnych i biznesowych.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.



Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines