www.ipfon.pl Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Czwartek, 23 Maj 2019, 17:51:21
Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja
 
Aktualności:

Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  VoIP  »  Wątek: ASTER
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Autor Wątek: ASTER  (Przeczytany 16492 razy)
Yaro
Gość
« : Sobota, 17 Marzec 2007, 11:40:08 »

Pomocy. Chcę założyć IPFONa. Mam internet w ASTER City i chcę założyć IPFON-a. Mam router TERAYON TA-202 w którym są m.in. dwa wyjścia na kabel telefoniczny.

Czy mogę po prostu zainstalować IPFON-a, czy też coś potrzebuję?

Yaro
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Apaczus
Newbie
*
Wiadomości: 32


WWW
« Odpowiedz #1 : Sobota, 17 Marzec 2007, 15:39:04 »

Cześć Yaro!

Przypuszczam, że te wyjścia RJ11 do telefonu będą Ci zbyteczne. Chodzi o to, że ASTER jak i UPC oferuje swoje telefony i prawdopodobnie do tego jest Ci potrzebne w modemie wejście RJ11. Ja tak samo mam w UPC. Oczywiście z telefonu w UPC nie korzystam - wychodzi za drogo

Ogólnie co do Twojej sprawy to ja mam rozwiązane tak, że mam router WiFi + dodatkowe urządzenie VoIP. Takie urządzenia firmy ZyXEL (której sprzęt sprzedaję) to:
- router: 91-003-193001B P-335U 802.11a/b/g Broadband Router w/ Print Server (to be launched in Q4'2006)
Info:
http://www.zyxel.com/web/product_family_detail.php?PC1indexflag=20040520161313&CategoryGroupNo=A6099BAB-BF38-4DF3-9F1C-CDDAB94BC016

oraz brameczka:
- 91-012-006001B Prestige 2002L VoIP Analog Telephone Adapter with LifeLine support
Info: http://www.zyxel.com/web/product_family_detail.php?PC1indexflag=20040520161246&CategoryGroupNo=DA2265EE-70A5-4E82-9A44-4A5723839CFC

lub:
- 91-012-017001 Prestige 2000W v.2 Wi-Fi SIP Telephone, version 2
http://www.zyxel.com/web/product_family_detail.php?PC1indexflag=20040520161246&CategoryGroupNo=9F60EDCB-18CA-47EA-9ACE-FDD8CA02B1DC

lub też :
- 91-012-023001B Prestige 2302RL-P1   VoIP station gateway, SIP support with 2 phone ports, support NAT routing, Auto provisioning with LifeLine support
Info:
http://www.zyxel.com/web/product_family_detail.php?PC1indexflag=20040520161246&CategoryGroupNo=BEEED6BA-D727-40B7-B511-3BB81775C084



Uwaga - routerek WiFi Ci się przyda tak czy inaczej... ogólnie musisz mieć możliwość podmiany MAC adresu!



Zgłoś do moderatora   Zapisane

--
Autoryzowany Partner ZyXEL
Radosław Rzążewski
biuro@arche.com.pl | http://www.arche.com.pl/
tel.22-2139292 | 0502-503-015

Pracuj zdalnie i legalnie -=- www.pracazdalna.eu
Elemire
Gość
« Odpowiedz #2 : Sobota, 17 Marzec 2007, 19:03:54 »

Witam. Wystarczy Ci Grandstream Handy-Tone486, bardzo dobrze się sprawdza pod Aster
Zgłoś do moderatora   Zapisane
jprzedworski
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #3 : Poniedziałek, 19 Marzec 2007, 14:54:47 »

Jak wyżej (Grandstream). To prosty, ale dobry router-bramka. Jedno gniazdo podłączamy do modemu kablowego, drugie do kompa, aparat telefoniczny też ma swoje gniazdo. Ten router musi udawać komputer, który jest w tej chwili podłączony. Jeśli komp pobiera adres IP automatycznie, router też tak musi. Musi być klonowanie adresu MAC. Komputer ma kartę sieciową. Każda karta ma niepowtarzalny fizyczny adres MAC. Trzeba go odczytać i powtórzyć na routerze. W instrukcji to jest str. 20 (Clone MAC address):
http://www.grandstream.com/pdf/HandyTone-486UserManual.pdf
Adres MAC możesz sprawdzić w kompie: Start -> Uruchom -> cmd
Tam wpisz komendę: ipconfig -all   Ostatnia pozycja "adres fizyczny" to właśnie to.
Aster ma system badający ten adres, jak podłączysz co innego odmówi dostępu i trzeba się rejestrować w systemie (to się chyba Wilga nazywa, chyba że coś się zmieniło - klientem Aster bylem 3 lata temu). A jak zrobisz klon, będzie działać.
Polska strona: http://www.grandstream.pl/www/index.php?action=helpDesk&page=6

IPFON też ma podobny sprzęt w ofercie. Na przykład: http://www.nomadic.com.pl/go/_info/?id=449
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 19 Marzec 2007, 19:33:05 wysłane przez jprzedworski » Zgłoś do moderatora   Zapisane
jprzedworski
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #4 : Poniedziałek, 19 Marzec 2007, 19:31:59 »

Właśnie mi przypomniano, że klonowanie MAC można sobie odpuścić, bo można zmianę karty zadeklarować na stronie konfiguracyjnej i sieć Aster to uwzględni. Apaczus mnie trochę zmylił.  Musi być natomiast router a nie zwykła bramka ze względu na translację adresów. Chodzi o to, żeby sieć widziała jedno urządzenie, a nie dwa.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 19 Marzec 2007, 19:36:54 wysłane przez jprzedworski » Zgłoś do moderatora   Zapisane
Apaczus
Newbie
*
Wiadomości: 32


WWW
« Odpowiedz #5 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 13:02:51 »

Właśnie mi przypomniano, że klonowanie MAC można sobie odpuścić, bo można zmianę karty zadeklarować na stronie konfiguracyjnej i sieć Aster to uwzględni. Apaczus mnie trochę zmylił.  Musi być natomiast router a nie zwykła bramka ze względu na translację adresów. Chodzi o to, żeby sieć widziała jedno urządzenie, a nie dwa.

W Aster wygląda to tak:
1. wchodzisz na stronę wilgi
2. logujesz się
3. robisz aktualizację np karty sieciowej

I teraz mam pytanie: w jaki sposób zrobisz rejestrację w Wildzie routera?

Tak więc np DLink ma możliwość wpisania MAC adresu z palca (wtedy wpisujesz na routerze MAC adres karty sieciowej), a ZyXEL pobiera MAC adres karty sieciowej z podłączonego komputera z daną kartą sieciową.

Co innego jak wiesz jak ustawić zmianę mac adresu karty sieciowej w komputerze tak aby był przyznany mac adres routera na czas rejestracji w Wildze.
Zgłoś do moderatora   Zapisane

--
Autoryzowany Partner ZyXEL
Radosław Rzążewski
biuro@arche.com.pl | http://www.arche.com.pl/
tel.22-2139292 | 0502-503-015

Pracuj zdalnie i legalnie -=- www.pracazdalna.eu
jprzedworski
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #6 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 13:56:35 »

Zaczynam mieć wątpliwości, ale nie do końca. Podłączasz do sieci router a do niego jest podpięty komp. Zakładam, że ten komputer jest, bo samym routerem nic nie zrobisz. Gdyby nie było kontroli MAC, wszedłbyś od razu do internetu. Ponieważ jest, nastąpi przekierowanie na Wilgę. Chyba na kompie powinna być strona Wilgi widoczna. A wtedy standard: logowanie i konfiguracja. Nie mam jak sprawdzić praktycznie.
Co nie zmienia faktu, że lepiej skorzystać z klonowania. Skoro jest ...
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Apaczus
Newbie
*
Wiadomości: 32


WWW
« Odpowiedz #7 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 14:03:23 »

Zaczynam mieć wątpliwości, ale nie do końca. Podłączasz do sieci router a do niego jest podpięty komp. Zakładam, że ten komputer jest, bo samym routerem nic nie zrobisz. Gdyby nie było kontroli MAC, wszedłbyś od razu do internetu. Ponieważ jest, nastąpi przekierowanie na Wilgę. Chyba na kompie powinna być strona Wilgi widoczna. A wtedy standard: logowanie i konfiguracja. Nie mam jak sprawdzić praktycznie.
Co nie zmienia faktu, że lepiej skorzystać z klonowania. Skoro jest ...

Jeżeli wepniesz do sieci router zaraz za modemem to lipa bo ma on inny MAC adres niż dotychczasowy zapisany w konfiguracjach Aster MAC adres karty sieciowej twojego komputera. Więc na nic się nie zda układ: modem ->router->komputer bo komputer nie będzie widział wilgi ponieważ to router będzie zaraz za modemem.
Zgłoś do moderatora   Zapisane

--
Autoryzowany Partner ZyXEL
Radosław Rzążewski
biuro@arche.com.pl | http://www.arche.com.pl/
tel.22-2139292 | 0502-503-015

Pracuj zdalnie i legalnie -=- www.pracazdalna.eu
jprzedworski
Newbie
*
Wiadomości: 14


« Odpowiedz #8 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 14:29:21 »

Wydaje mi się, że będzie, ale nie spierajmy się, bo nie mam jak sprawdzić. To znaczy od biedy mam, bo u kolegi, ale nie mam czasu na takie eksperymenty.
Dlaczego sądzę, że będzie. Dla sieci Aster jedynym kryterium uwiarygodnienia klienta jest MAC (zakładam, że klient już jest zarejestrowany i pracuje). Teraz zgłasza się klient z tym samym adresem IP (przydzielonym przez DHCP), ale innym MAC. Aster nie wpuści go do internetu, ale skieruje na swój serwer i wrzuci mu stronę Wilgi. Aster nie wie, czy to komp, czy router. Jest nierozpoznawalny klient, to trzeba mu dać stronę logowania. Ponieważ w routerze jest NAT, ta strona zostanie przekazana do kompa. Dlaczego by miało być inaczej?
Zgłoś do moderatora   Zapisane
tommek
Newbie
*
Wiadomości: 16


« Odpowiedz #9 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 14:37:34 »

Potwierdzam slowa przedmowcy. Podobnie jest w AirBites, po podlaczeniu routera pojawia sie strona, gdzie nalezy zaktualizowac MAC (podac MAC routera) i wszystko zaczyna smigac
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Apaczus
Newbie
*
Wiadomości: 32


WWW
« Odpowiedz #10 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 15:02:02 »

Wydaje mi się, że będzie, ale nie spierajmy się, bo nie mam jak sprawdzić. To znaczy od biedy mam, bo u kolegi, ale nie mam czasu na takie eksperymenty.
Dlaczego sądzę, że będzie. Dla sieci Aster jedynym kryterium uwiarygodnienia klienta jest MAC (zakładam, że klient już jest zarejestrowany i pracuje). Teraz zgłasza się klient z tym samym adresem IP (przydzielonym przez DHCP), ale innym MAC. Aster nie wpuści go do internetu, ale skieruje na swój serwer i wrzuci mu stronę Wilgi. Aster nie wie, czy to komp, czy router. Jest nierozpoznawalny klient, to trzeba mu dać stronę logowania. Ponieważ w routerze jest NAT, ta strona zostanie przekazana do kompa. Dlaczego by miało być inaczej?

Hehe Sprawa wygląda faktycznie różnozdaniowa i oczywiście nie na te forum.

Instalowałem kilka razy u znajomych/klientów tego typu routerki i zawsze robiłem podmianę MAC adresu na komputerze z Windowsem (programem etherchange http://ntsecurity.nu/toolbox/etherchange/ ).
Oczywiście dotyczy to routerów ZyXELa, które mają prawdziwe klonowanie (czytaj: klonowanie mac adresu istniejącego w sieci LAN). Na routerach DLink można wpisać z palca tj pisałem wcześniej.

Tak jak zauważyłeś - dla Aster kryterium jest MAC adres. Więc jeżeli wpinasz:
modem -> nowy router -> komputer (który wcześniej działał w Aster)
to wilga moim zdaniem się nie otworzy i nie będziesz mógł zarejestrować bo Aster nie podaje się MAC adresu karty sieciowej ona sama rozpoznaje kartę sieciową.
Czytaj: moim zdaniem jakby była możliwość że na routerze jest opcja przejścia rejestracji w Wildze to by wszystko grało

Inną kwestią jest pytanie: Czy można zmienić mac adres telefonicznie - ale zawsze odsyłano mnie na wilgę
Zgłoś do moderatora   Zapisane

--
Autoryzowany Partner ZyXEL
Radosław Rzążewski
biuro@arche.com.pl | http://www.arche.com.pl/
tel.22-2139292 | 0502-503-015

Pracuj zdalnie i legalnie -=- www.pracazdalna.eu
tommek
Newbie
*
Wiadomości: 16


« Odpowiedz #11 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 15:08:17 »

Więc jeżeli wpinasz:
modem -> nowy router -> komputer (który wcześniej działał w Aster)
to wilga moim zdaniem się nie otworzy i nie będziesz mógł zarejestrować bo Aster nie podaje się MAC adresu karty sieciowej ona sama rozpoznaje kartę sieciową.

Aster: Wilga sie otwiera, rozpoznaje MAC pierwszego urzadzenia w lokalu od strony sieci, czyli routera.
Airbites: Otwiera sie ich system, automatycznie rozpoznaje rowniez MAC routera, a nie karty sieciowej.

Po zaakceptowaniu wszystko zaczyna smigac przez router. Nie trzeba klonowac adresow MAC, zmieniac ich itp.

Sprawdzone wielokrotnie z routerami D-Link 624 oraz Linksys WRT54GP2-EU
Zgłoś do moderatora   Zapisane
Apaczus
Newbie
*
Wiadomości: 32


WWW
« Odpowiedz #12 : Wtorek, 20 Marzec 2007, 15:11:26 »

Więc jeżeli wpinasz:
modem -> nowy router -> komputer (który wcześniej działał w Aster)
to wilga moim zdaniem się nie otworzy i nie będziesz mógł zarejestrować bo Aster nie podaje się MAC adresu karty sieciowej ona sama rozpoznaje kartę sieciową.

Aster: Wilga sie otwiera, rozpoznaje MAC pierwszego urzadzenia w lokalu od strony sieci, czyli routera.

OKej - w takim razie będę tak robił następnym razem

W takim razie to ja się myliłem i zwracam honor Chichot
Zgłoś do moderatora   Zapisane

--
Autoryzowany Partner ZyXEL
Radosław Rzążewski
biuro@arche.com.pl | http://www.arche.com.pl/
tel.22-2139292 | 0502-503-015

Pracuj zdalnie i legalnie -=- www.pracazdalna.eu
Strony: [1]
Wyślij ten wątek Drukuj
Start  »  Kategoria ogólna  »  Porady i pomoc  »  VoIP  »  Wątek: ASTER
Skocz do:  


ipfon jest czołowym polskim operatorem telefonii internetowej VoIP oraz dostawcą usługi fax to mail, a także usługi wysyłania faxów przez internet oraz masowej wysyłki faxów.
ipfon oferuje tanie rozmowy telefoniczne oraz wiele udogodnień i innowacyjnych usług dla klientów indywidualnych i biznesowych.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności.



Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines