forum ipfon operatora telefonii internetowej VoIP

Kategoria ogólna => VoIP => Wątek zaczęty przez: szymczakpiotr Czwartek, 25 Marzec 2010, 21:31:16



Tytuł: Linksys WRP400 g2 + ipfon.pl
Wiadomość wysłana przez: szymczakpiotr Czwartek, 25 Marzec 2010, 21:31:16
Witam forumowiczów
wiadomości o tym routerze na forum znalałem tylko dwie więc pozwalam sobie na zadanie pytania.

czy ktoś z Was ma podobną konfigurację Linksys WRP400 g2 + ipfon.pl podpięte do modemu Netii (internet od Netaia na łączu TP)

Dziś próbowałem podpiąć voip do tego routera (szersze info o problemie we wpisie na moim blogu (http://szymczak.jogger.pl/2010/03/25/linksys-wrp400-g2-ipfon-pl-nie-powiodlo-sie/)) i  niestety nie działa, konfiguracja wpisywana z palca, dokładnie zgodnie z zaleceniami manuala. Błąd ludzki wykluczony :)
dioda od line 1 nie świeci się, a po podniesieniu słuchawki zaczyna pulsować. Wpisanie numeru nie skutkuje żadnym połączeniem, ani żadnym komunikatem. Na telefon też nie mozna się dodzwonić.

W konfiguracji na www.ipfon.pl ustawione są przekierowanie (gdy nieodbiera (po 25 sekundach) i gdy zajęte.

Co dziwne ten sam login loginn001 wpisany na polecanych przez stronę ipfon.pl programach desktopowych też nie działa, komunikat błąd autoryzacji.

pingowałem hosta sip.ipfon.pl na porcie 5060 i odpowiada na pingi.

Będę wdzięczny za informację, lub screen z wpisanymu istawieniami w tym routerze, na jednym z for przeczytałem jakąś informację jakoby trzeba było wpisać jakiś magiczny kod z pozycji aparatu, ale mój kolega który używa tego routera i Voip od ipfon.pl mówi że nic takiego nie wpisywał.

Pozdrawiam
Piotr Szymczak


Tytuł: Odp: Linksys WRP400 g2 + ipfon.pl
Wiadomość wysłana przez: kangyooni Czwartek, 25 Marzec 2010, 22:02:07
Zanim odpowie ktoś kto faktycznie ma modem netii...

A na innym łączu ten sam login/pass działa? Jeśli nie / nie sprawdzał Pan, może hasło jest złe - to NIE jest to samo hasło, co do panelu :)

Jeśli to nie pomoże, to - jeśli jest możliwość - proponowałbym zainstalować wiresharka i "podsłuchać" transmisję między komunikatorem i ipfonem.


Tytuł: Odp: Linksys WRP400 g2 + ipfon.pl
Wiadomość wysłana przez: szymczakpiotr Czwartek, 25 Marzec 2010, 22:15:33
Opcji z innym łączem nie mam jak sprawdzić
co do hasła i różnic, wydawało mi się że tylko login jest inny ten do panelu  jako login_usera a ten do telefonu jako Login_usera001
Ale jakoś nigdzie mi się nie rzuciło w oko by hasła były inne, teraz za późno by to zweryfikować, u siebie na swoim numerze ( bo opisywany problem dotyczy kolegi) mam takie samo hasło do panelu i  w ustawieniach telefonu.

Cóż może on miał ustawione inaczej :) Jutro się okaże


Tytuł: Odp: Linksys WRP400 g2 + ipfon.pl
Wiadomość wysłana przez: kangyooni Czwartek, 25 Marzec 2010, 23:03:58
Raczej mało prawdopodobne że masz to samo hasło. Przecież kont możesz mieć więcej wewnątrz jednego panelu.

Usługi -> telefony -> ustawienia telefonu -> konto SIP. Hasło jest widoczne przez chyba miesiąc. Potem musisz wcisnąć "generuj", skopiować do ustawień bramki i zapisać zmiany w panelu.

P.


Tytuł: Odp: Linksys WRP400 g2 + ipfon.pl
Wiadomość wysłana przez: szymczakpiotr Czwartek, 25 Marzec 2010, 23:22:47
Ja akurat mam to samo, bom sobie zmienił :) jestem indywidualnym userem.
Jak ma kolega, to się okaże, też ma jedną linię mimo ze to firma.
tak jak teraz patrzę to nie trzeba generować, bo można z palca wpisać i ja tak pewnie zrobiłem

Jeśli się okaże że przez głupi konflikt haseł zmarnowałem sporo czasu to się mocno zdenerwuję :)


Tytuł: Odp: Linksys WRP400 g2 + ipfon.pl
Wiadomość wysłana przez: krzysg11 Czwartek, 29 Lipiec 2010, 20:54:16
witam mam podobne problemy z bramka dziala przez jakis czas moze 1 godzine potem juz nie .jak podnosza sluchawke to dioda cos pulsuje ale nia moge dzwonic ani nie mozna sie dodzwonicna telefon .internet mam na lonczu DIALOG .
jesli juz komus dziala to dajcie znac co mam ustawic .... z gory dziekuje....


Tytuł: Odp: Linksys WRP400 g2 + ipfon.pl
Wiadomość wysłana przez: jankes środa, 12 Grudzień 2018, 11:24:02
Witam
Przypnę się do tematu ponieważ nie mogę założyć nowego wątku. Nie wiem czy tak jest tylko u mnie czy forum już nie funkcjonuje?
Ale do brzegu. Posiadam WRP400 z dwiema liniami. Pytanie brzmi czy na lini 1 mogę być ja a na drugiej zupełnie inny użytkownik? I ewentualnie co zrobić aby to zadziałało ?


Tytuł: Odp: Linksys WRP400 g2 + ipfon.pl
Wiadomość wysłana przez: psiwek Czwartek, 20 Grudzień 2018, 21:08:43
Na tym sprzęcie możesz na 2 liniach skonfigurować 2 niezależne od siebie konta SIP nawet niekoniecznie muszą być ipfonowe :). Każda linia jest niezależna i skonfigurowac ją trzeba tak jak pokazujemy tutaj: https://www.ipfon.pl/faq.htm#kpyt3a